Ze zeggen het allemaal wel, de gezondheidsgoeroe’s; het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Omdat alle zogenaamde ‘gezonde voeding’ vol met verborgen suikers zit, ging ik aan de slag en maakte heerlijke boekweitwafels met banaan en vers fruit. Zo’n ontbijtje prepareer je in minder dan 10 minuten dus lees snel verder voor het receptje.
Kleine les in boekweit
Boekweit, een eeuwen oud product dat vroeger vooral door de armere mensen werd gebruikt. Het bevat geen gluten, veel eiwitten en is rijk aan aminozuren. Ook zorgt boekweit ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt én voorkomt het, het stijgen van je bloedsuiker spiegel. Enkel maar voordelen dus!
Hoe maak je dit lekkers
For starters moet je eerst een hele hoop ingrediënten bij elkaar zoeken. Voor het maken van 2 grote boekweit wafels heb je nodig:
- 60 gram boekweitmeel
- 1 ei
- 1 hele banaan
- 4 eetlepels ahornsiroop
- een half koffietasje lactose vrije melk – kan ook soja of rijstmelk zijn
- 1 eetlepel koekkruiden – ik gebruikte speculaaskruiden.
- Fruit / yoghurt voor de afwerking
- Een wafelijzer en wat kokosolie voor het invetten – kan ook met maisolie
Zet het wafelijzer alvast op, op de middelste stand. Zo is, wanneer je beslag klaar is, je ijzer al op de juiste temperatuur. Vervolgens weeg je het boekweitmeel zorgvuldig af en prak je de hele banaan.
Bij de geprakte banaan voeg je vervolgens al de overige ingrediënten toe zoals het ei, de ahornsiroop, de melk en de koekkruiden. Roer dit alvast om en voeg dan gelijkmatig het meel toe. Meng alles goed onder elkaar. Ik deed dit met een vork aangezien het een heeeel stevig mengsel wordt. Trust me, niet met een mixer beginnen sukkelen. Tenzij je een boekweit keuken wilt natuurlijk.
Vet het wafelijzer goed in met de kokosolie en breng in het midden het beslag aan. Sluit het ijzer en laat je wafels vervolgens een vijftal minuutjes bakken. Ondertussen kan je het fruit al klaarmaken dat je aan de wafel wil toevoegen. Ik koos voor een appel en frambozen.
Haal de wafeltjes uit het ijzer, bestrooi ze met het fruit naar keuze en besprenkel ze eventueel met nog wat ahornsiroop. Ik nam nog een kom lactose vrije yoghurt met wat zaden erbij, om mijn ontbijt helemaal af te maken.
Zo, ik ben alvast helemaal klaar om mijn dag te beginnen met een verzadigd gevoel. Ook zin gekregen om deze heerlijke gezonde wafeltjes uit te proberen? Laat me zeker weten welke toppings jij koos!
Ziet er keigoed uit! Nu alleen ng een wafelijzer🙄 hihi
LikeLike
Dit ziet er echt heel goed uit!!! 🙂
LikeLike
Ga ik uittesten!
LikeLike
Ik ga ons wafelijzer eens van onder het stof halen en het zelf ook proberen, super receptje voor iemand met een glutenintolerantie!
LikeLike